Radikale endringer

Kommunikasjonsrådgiver og skribent Hans-Petter Nygård-Hansen mener mediebransjen slik vi kjenner den i dag, vil være fundamentalt endret i løpet av noen få år. Vinnerne blir de som mestrer teknologien best.

Av: Vetle Daler

Nygård-Hansen skriver på egen blogg at fremtidens mediehus vil kontrollere hele «økosystemet». Selskaper som Google og Facebook har på få år blitt internasjonale giganter som kontrollerer mer og mer av det Hansen kaller økosystemet – innhold, distribusjon og ikke minst annonsene. Når disse gigantene kobler dette sammen ved hjelp av «big data», enorme datamengder med opplysninger om brukerne, får det en eksplosiv kraft.

Heldigitalt om få år
Han mener denne utviklingen endrer hele mediebransjen, også i Norge.
– For norske mediehus vil det ikke være tilstrekkelig i fremtiden å være god på en isolert plattform – selv om plattformen brer om seg på forskjellige enheter som laptop, nettbrett og mobil. Nøkkelen er at vi som brukere er pålogget. På den måten kan dataene struktureres, og redaksjonelt og kommersielt innhold kan sømløst flyte mellom de forskjellige enhetene vi benytter oss av, skriver Nygård-Hansen.

Taperne blir ifølge Nygård-Hansen de som ikke tilrettelegger og optimaliserer innholdet via internett, utnyttet ved hjelp av stordata, og levert uavhengig av enhet og form.

Førsteamanuensis ved BI Erik Wilberg er enig.
– Vi har ikke sett slutten på endringene i mediebransjen. I 2020 er bransjen trolig 100 prosent digital. Mediebransjen ristes i grunnvollene. Farten i forandringene er større enn noen gang. Hele bransjen, uten unntak, må omstille seg raskere enn det mange trodde bare for et par år siden, uttaler Wilberg på BIs egne nettsider.

Færre journalister
Som en følge av kuttene i mediebransjen de siste årene går også antallet søknader til landets journalistutdanninger ned.
– Det finnes færre faste årsverk i bransjen, og det er flere ulike yrker i mediehusene nå enn før, sier dekan ved avdeling for mediefag ved Høgskulen i Volda, Audhild Gregoriusdotter Rotevatn, til Kampanje.

Hun sier at ikke alle som blir ansatt i en redaksjon, er klassiske journalister.
– En del ansatte, og særlig de unge, har andre typer medieutdanninger, eller helt andre utdanninger. Der en før «måtte» ha journalistutdanning, finner man nå ansatte med kommunikasjonsutdanning, kreative studier, programmering og mediedesign, sier hun.

Hun peker på at dette skjer samtidig som antall studenter innen ulike IT-fag skyter i været.

Kommunikasjonsrådgiver Hans- Petter Nygård-Hansen er ikke i tvil om at medieselskapene som satser på teknologi, vil stikke av med seieren i konkurransen fremover.
– Vinnerne blir de som først og fremst definerer seg som et teknologiselskap, skriver han.

(Kilder: bi.no, kampanje.com, hanspetter.info)

Share Button