image-2

Sengekameraten du bør holde deg unna

Selv om forsikringen dekker fjerning av blodsugende veggedyr, sparer du vond kløe og mye annet ubehag ved å holde dem ute av huset. Hyppigere utenlandsreiser og immunitet mot kjemikalier har ført til eksplosiv vekst i veggedyrangrep.

Av Tellef Øgrim

Det finnes gode råd for hvordan du ikke får veggedyr med deg hjem i bagasjen, men skulle det verste skje er du dekket av Parats innboforsikring. – Vi får daglig henvendelser fra fortvilte kunder som tror de har fått veggedyr, sier Inger Kringlebotten hos Norsk Hussopp Forsikring.

I en del tilfeller er det falsk alarm, men svært ofte blir mistankene bekreftet. – Sammenlignet med i fjor ser det i 2017 ut til å bli en økning i meldte skader på hele 60 prosent, ifølge Kringlebotten.

Gammel kjenning rir igjen

Veggedyr er både ekle og ubehagelige. Tanken på å ha et blodsugende insekt i senga er et mareritt for de aller fleste.

Men hva er veggedyr, og hvorfor dukker de stadig oftere opp i senga til Ola og Kari Nordmann? Det blodsugende veggedyret, Cimex lectularius på latin, tilhører familien Cimicidae. Store Norske Leksikon skriver at «kroppsformen er oval og sterkt flattrykt. Lengden er hos voksne 4–5 mm og bredden ca. 3 mm.»

1

Insektet suger blod av mennesker om natten, men kan også angripe høns, duer, mus, katter og hunder. (Så les gjerne denne artikkelen høyt for Fido.) I gamle dager var det svært vanlig med veggedyr i norske hus. Da vi fikk moderne insektmidler ble de nesten utryddet, men nå er de, som Norsk Hussopp Forsikring kan fortelle, på fremmars igjen.

Det er to hovedgrunner til at du får veggedyr. Du reiser mer enn før. Og veggedyrene har blitt motstandsdyktige mot kjemikaliene vi brukte for å bekjempe dem. De liker seg best i senger, sprekker i tapet, bak skap og under lister. Og du vet at du har fått dem i hus når du finner svarte, små ekskrementflekker, eggeskall eller rester av insekthud.

Fikk veggedyr fra naboen

En sen torsdagskveld banket det på døren hos Pia Gellein i Oslo. Det var hennes litauiske nabo, som ville vite om hun også hadde fått røde prikker på armene. Han viste fram prikkene, som hun ganske riktig også hadde. – Det er myggstikk, erklærte Pia. Men mannen vinket henne inn på hybelen sin, hvor kona med tårefylte øyne sto og klødde seg på det som måtte ha vært over 100 synlige bitt. – Nabomannen pekte på sengen og sa at det var der de kom fra, og etter et raskt Google-søk konkluderte vi med at det var veggedyr, skrev Pia Gellein, som er journalist, på ABCnyheter etter at skadedyreksperter noen måneder senere hadde gjort jobben sin.

Parat_20171121-73 Parat_20171121-71 Parat_20171121-72

Skadedyreksperten som ble tilkalt fortalte at det ikke var så uvanlig at insektene krabbet fra en hybel til en annen, og konkluderte dessuten med at krypene hadde vært der lenger enn både Pia og naboen hadde bodd i huset. Selv om dyrene var identifisert og utryddelsen hadde startet, så ble det noen lange og tunge måneder for den unge journalisten

Parat_20171121-70

Ikke kunne hun ta med seg en bag med klær og dra på tur, det ville vært det samme som å spre parasittene til venner og bekjente. Og ikke fikk hun besøk heller. For hvem vil gå på besøk til noen når det er fare for at de får med seg utøyet hjem igjen? – Det var fem ganske lange måneder preget av søvnløshet og stress. I likhet med de fleste andre verdsetter jeg, og trives, i mitt eget hjem og å sove godt i min egen seng. Hun skriver at det var som å ha mareritt hver natt, bare at marerittet ikke var slutt når hun våknet. – Å legge seg i den sengen var like forferdelig hver eneste gang. Helt til jeg til slutt vant kampen, avslutter Gellein.

Dekker opptil 50 000

YS Innbo, som er innboforsikringen du tar opp som Parat-medlem, dekker kostnader med bekjempelse av veggedyr og kakerlakker.

– Erstatningsbeløpet for bekjempelse per skadetilfelle er maksimalt 50 000 kroner, noe som i de fleste tilfeller er tilstrekkelig. Veggedyrene gjør heldigvis ingen skade på eiendeler og inventar, og innbo erstattes derfor ikke, sier Kringlebotten i Norsk Hussopp Forsikring. Det vanlige er at du bor hjemme mens behandlingen pågår.

Råd mot blodsuging

Selv om det går an å bli kvitt uvesenet, og kostnadene dekkes for den som er forsikret, så er det aller best å slippe hele problemet. Kringlebotten har fem tips for den som vil unngå veggedyr.

Ikke legg kofferten oppå eller under hotellsenga. Sjekk også bager nøye når barna dine kommer hjem fra idrettsturer. Vask alle klærne dine når du kommer hjem, helst på 60 grader.

Sjekk pc og mobilcover godt, særlig hvis du har for vane å lade disse opp på sengekanten. Veggedyr elsker nemlig varme, og kan søke tilflukt mellom dekselet og telefonen og i tastaturer. Sørg for å oppbevare bagasjen mest mulig lukket, og gjerne på en hylle når du er på ferie.

Sjekk gjerne rundt sengen og madrassen etter mørke ekskrementflekker. Dette kan du også gjøre hjemme hvis du har mistanke om at du har fått ubudne gjester. Finner du spor etter veggedyr på hotellet, gi hotellet beskjed om problemet. Hvis du likevel skulle mistenke at du har veggdyr med i bagasjen: Ikke ta med bagasjen inn. Pakk ut og rist kraftig.

Deretter vasker du tekstiler på minst 60 grader eller fryser ned på minimum minus 18 grader i tre døgn.

Share Button