Ansatte overtar pillefabrikk

Da japanske Takeda bestemte at fabrikken i Elverum skulle legges ned, tok ordføreren og de ansatte grep. Parat-tillitsvalgt Anne Simensen ser for seg en spennende fremtid for lokalsamfunnet og store muligheter for flere ansatte.

Av: Vetle Daler

Beskjeden kom 5. februar 2013. Den over 40 år gamle Nycomed-fabrikken, på folkemunne kalt «pillefabrikken», skulle legges ned. Den japanske eieren Takeda ville redusere antall produksjonssteder rundt om i verden, og Elverum var ett av stedene som ble rammet til tross for at fabrikken gikk med store overskudd.

Nedleggelse til tross for lønnsomhet

Tillitsvalgt for Parats medlemmer ved fabrikken, Anne Simensen, forsto allerede da hun så oppslaget om allmøte at her var det noe som ikke var helt bra. – Mange trodde det var reduksjon av produksjonen og kanskje nedbemanning som var tema, men så viste det seg at det handlet om total nedleggelse. Det var ikke i våre tanker at hele fabrikken skulle legges ned. Da bedriftshelsetjenesten dukket opp rett før møtet skulle starte, tenkte vi at nå ryker vi, sier Simensen.

Direktør for Curida, Leif Rune Skymoen, skal drive fabrikken videre fra 1. juli. – Fabrikken har lenge vært Elverums største private arbeidsplass og har levert topp kvalitet i alle år. Vi har et godt rykte internasjonalt og produksjonen gikk faktisk opp etter nedleggingsvedtaket. Fabrikken har aldri gått så bra, sier Skymoen.

Ansatte tar over produksjonen

Skymoen sier det ikke var noe de kunne gjøre med beslutningen Takeda fattet i 2013. – Avgjørelsen om nedleggelse ble tatt sentralt i konsernledelsen, men her begynner også den gode historien. Da beslutningen ble kjent, var ordføreren raskt på banen og sa at her skal det ikke legges ned noen fabrikk. Mantraet var «her ser vi muligheter», sier han som skal drive fabrikken videre under nye eiere.

Curida skal bli et nasjonalt senter for industrialisering av medisinsk innovasjon.

Simensen er i dag en av 50 ansatte som får være med videre nå i startfasen. – Ordføreren ba faktisk om et møte med oss tillitsvalgte allerede dagen etter vedtaket om nedleggelse kom, og han har fulgt oss opp utrolig bra, sier hun.

På tidspunktet beslutningen om nedleggelse av fabrikken ble tatt, var det nesten 200 ansatte i produksjon og administrasjon. Med ordfører Erik Hanstad i spissen ble det ifølge Skymoen raskt tatt et initiativ til å fortsette driften ved fabrikken. – De ansatte har etablert Strandmoen Næringsutvikling, der 107 av 122 aksjonærer er tidligere ansatte ved bedriften, sier Skymoen.

Nasjonalt senter for medisinsk industri

Strandmoen Næringsutvikling skal eie fabrikken, men det er selskapet Curida som skal stå for driften der Leif Rune Skymoen er daglig leder. Curida ble etablert tidligere i år og 1. juli tar det nye selskapet over driften. – Vi har fått på plass finansiering, nødvendige godkjenninger, bemanning og har overtatt mye av utstyret i fabrikken og er klare til å starte produksjonen igjen i juli, sier Skymoen som starter jobben sammen med 50 av de tidligere ansatte.

Selv om det er færre enn tidligere, ber Skymoen oss være klar over at utgangspunktet var null, og at realiteten er at det nå er skapt minst 50 arbeidsplasser. – Fabrikken skal drive kontraktsproduksjon, og skal ikke produsere egne merkevarer. Vi har allerede landet noen avtaler, og har et godt grunnlag for drift. Vår visjon er at Curida skal bli et nasjonalt senter for industrialisering av medisinsk innovasjon, sier Skymoen.

Han mener Norge trenger den kompetansen og infrastrukturen som ligger på Elverum, og at den er nødvendig for at vi her i landet skal lykkes med å bygge en god og sterk helseindustri. – Vi kan ta del i det nasjonale ansvaret og timingen er riktig. I Norge begynner det å bli mange små oppstartselskaper som utvikler legemidler, de skal få komme hit og bruke vår industrikompetanse, noe som vil bety flere arbeidsplasser for Norge, sier Skymoen.

Entusiastiske ansatte

Curida-direktøren er full av lovord om Takeda og de ansatte ved fabrikken. – Takeda har vært veldig samarbeidsvillige og bedriftens ansatte preges av en enorm stå-på-vilje og entusiasme. Selv i nedleggingsfasen har folk levert så til de grader. De ansatte har gjort en fantastisk innsats, sier han.

Administrerende direktør i Takeda Nycomed i Norge, Bjørn Lie, sier han er imponert over den innsatsen og det engasjementet medarbeidere i Elverum har vist. – Dette engasjementet har vært nyttig for å etablere Curida, men det har også vært viktig i forbindelse med Takedas flytting av produksjonen til Polen og Tyskland samtidig som fabrikken i Elverum fortsatt har levert produkter til mange markeder og samarbeidspartnere. Takedas bidrag, eller gjenytelse, er å selge eiendommen og produksjonsutstyr til betingelser som gjør det enklere å starte ny virksomhet, sier Lie.

Ryddig prosess fra Takeda

Simensen sier de ansatte i forbindelse med ny produksjonsoppstart har noen spennende og hektiske uker foran seg.

– Det er mye som skal på plass, men folk synes dette er morsomt å være med på. Dessverre får ikke alle være med videre, sier hun.

Ordføreren ba om et møte med oss tillitsvalgte allerede dagen etter vedtaket om nedleggelse
og har fulgt oss opp utrolig bra.

Den Parat-tillitsvalgte sier det for noen var krise da oppsigelsene kom. – Det er mange ektepar her som var redde for at begge skulle bli arbeidsledige. Det er ikke flust av arbeidsplasser her i Elverum. Noen har fått ny jobb, men mange er blitt arbeidsledige og flere håper å kunne komme tilbake hit, sier Simensen.

Hun beskriver nedbemanningsprosessen og avviklingen av Takedas virksomhet som ryddig. – Vi tillitsvalgte har vært med hele veien og vi har fremforhandlet gode sluttpakker. Det er også satt av penger til utdanningsfond med inntil 25 000 kroner per ansatt. I tillegg har alle fått tilbud om økonomisk veiledning og karriereveiledning. Jeg tror folk er forholdsvis godt fornøyd tross alt, sier Simensen.

Simensen innrømmer samtidig at det til tider har vært tøft. – Det har vært dager som ikke har vært like morsomme, men vi har beholdt et godt arbeidsmiljø, og det er viktig. Dessuten har vi mye å gjøre og det føles uvirkelig at fabrikken skal legges ned i sin nåværende form. Folk har nok ikke innsett at de måtte slutte før de fikk oppsigelsen i hånda. Det var tøft for mange. Det har derfor vært noen tunge stunder. For meg personlig er det selvfølgelig en stor lettelse å bli spurt om å bli med videre, sier hun, og legger til at det blir arbeidsomt, men spennende i tiden fremover.

Statsministerbesøk

Onsdag 1. juli blir det fest i Elverum. Da kommer statsminister Erna Solberg, Innovasjon Norge-direktør Anita Krohn Traaseth og direktør for Norges forskningsråd, Arvid Hallèn for å gjenåpne fabrikken. – Det sier litt om viktigheten av at det fortsatt skal være produksjon her at statsministeren sier ja til å åpne, sier Simensen.

Skymoen er enig i at det er en stor anerkjennelse for Elverum og de ansatte at statsministeren kommer. – Gjestelista viser at fortsatt drift er en viktig sak, ikke bare lokalt, men for Norge. Vi skal skape industri av den gode helseforskningen her i landet, sier han.

Curida
• Nyetablert driftsselskap som overtar Takeda Nycomeds fabrikk i Elverum 1. juli.
• 122 aksjonærer, hvorav 107 er nåværende eller tidligere ansatte ved fabrikken.
• Skal være et nasjonalt senter for industrialisering av medisinsk innovasjon.
• Skal drive kontraktsproduksjon av flytende legemidler og næringsmidler.
• 50 av nærmere 200 ansatte blir med videre i første omgang, målet er å utvide med flere ansatte senere.

Share Button